ליקט וערך : עמי סלנט , נובמבר 2011
ami salant strucururing content.
שיקולים בהצגת תוכן לימודי באתר אינטרנט לימודי
מטרת השיעור : להציג בפני מורים משתלמים את מכלול השיקולים לארגון נכון ויעיל של חומרי למידה באינטרנט , הן ברמה של לומדים בבתי ספר והן ברמה של הוראה ולמידה במכללות ובאוניברסיטאות.
בשיעור הראשון יפנימו הלומדים את עקרונות ארגון והצגת התכנים הלימודיים באינטרנט.
בשיעור השני ייערך דיון משותף וביקורתי בפורום הקורס על סמך ניתוח הדוגמאות והייצוגים שהובאו .
בשיעור השלישי והרביעי המשתלמים יתמודדו בעצמם עם בניית שיעור מתוקשב באתר אינטרנט , באמצעות כמה ערוצי פעולה כגון , תוכנת בלוגר או אמצעים טכנולוגיים אחרים כגון תוכנת WordPressאו תוכנת הקמת האתרים של גוגל.
בניגוד ליחידה מודפסת (hard copy) שהיא טקסט "שטוח" – עם התחלה וסוף מוגדרים, הכתיבה האינטרנטית היא הייפרטקסטואלית והייפרמדיאלית בעצם מהותה. היא עשויה מאוסף של יחידות הקשורות ביניהן, ויחידות אלה יכולות להיות כתובות בטקסט, או במדיה אחרים. הקישורים באתר הלימודים יש בהם להגביר את העניין אך הם לא תורמים תמיד גם להתמצאות באתר וביחידת התוכן . לכן בשנתיים האחרונות אנו רואים שימוש בענן תגיות , כלומר מפתח נושאים המופיע בדף הראשי של התוכן ונועד להקל על ההתמצאות בכל מכלול התכנים באתר . שיקול נוסף הוא בהצגת התוכן הלימודי הוא הפעלת התלמידים בצורה דינאמית , כאשר הפעילות המתוקשבת משולבת בתוך התוכן הלימודי. כיום , לאור מגוון סרטי הווידאו ברשת האינטרנט נודעת גם חשיבות לשילוב קטעי וידאו באתר התוכן הלימודי. שיקול נוסף בהצגת התוכן החינוכי נוגע לתמונות ולאיורים .
אסופת טקסטים חינוכיים ללא תמונות שייכת לדור הקודם של אתרים חינוכיים ואינה מומלצת היום. יש לתכנן את הטקסטים בשילוב תמונות ואיורים באופן שיציתו סקרנות ועניין אצל הלומד. שיקול נוסף בהצגת תוכן לימודי הוא יצירת קישור למצגת או קובץ נלווה בתוך הטקסט באופן שהלומד יוכל באופן מידי להוריד את המצגת אליו למחשב. כלומר, ליצור קישור אינטרנט ישירות בנקודת ההפניה של הטקסט הרלבנטי.
כאשר מציגים מאמר , ניתן לפרק אותו למבנה של ראשי פרקים עם הפרדה בין חלקי המאמר אבל צריך לשמור על הרצף של הטקסט מצד שני.
הקשר הידע הקודם ושיקולי ארגון הטקסט הלימודי : אחד הדברים שעולים מן המחקר החינוכי הוא חשיבותן של הבנה ובקיאות בתחום הדעת שבו מדובר. אדם בעל ידע ומיומנות בכתיבה יכול לשפר טקסט לימודי, אך במידה מוגבלת אחד הגורמים החשובים המשפיעים על ההבנה הוא הידע הקודם של הלומד. לפיכך, חשוב בכתיבה להתייחס לידע של הלומד על העולם ולידע הלשוני. כדאי לתת לו הקשר, שבתוכו הוא יכול למקם את האירועים שבטקסט, זמן ומקום, הנפשות הפועלות, האירועים הקשורים לעניין בקשרי סיבה ותוצאה, תמונות מצב. כל אלו חשובים על מנת לייצור חיבור לידע הקודם הרלוונטי או כדי לתת תחליף לאותם לומדים, החסרים ידע קודם. הוספת 'פס זמן' היא דרך ויזואלית המסייעת לעיגון הדברים בתוך הקשר של זמן, ואפשר להיעזר בדרכים ויזואליות נוספות לשם עיגון בתוך הקשר ( ד"ר אסיה שרון) . קישור למאמר .
קישוריות בטקסט לימודי ( פרופסור עלית אולשטיין וד"ר אתי כהן)
התכנים וארגונם לאתר לימודי – תוכן התפריט ( מקור וקרדיט : ד"ר מירה טנצר , מכללת אורנים)
אינטראקציה מורה-תלמיד-תכנים: תפקיד המורה( מקור וקרדיט , ד"ר מירה טנצר , מכללת אורנים)
היררכיית מידע באתר – הסבר בשני מישורים:
1. מישור הגולש – מבחינת הגולש, היררכיית המידע היא הכפתורים הנגלים לו בכל דף. לדוגמה, כשגולש מגיע לדף הבית הוא לרוב נתקל בסרגל אחד מרכזי שממנו נגללות אפשרויות נוספות. עבור הגולש, המבנה ההיררכי של האתר הוא מספר ההקלקות על כפתורי הסרגלים – עד שהגיע לדף המידע המבוקש.
2. מישור התוכן – מבחינת התוכן באתר, היררכיית המידע היא האופן שבו אנחנו מקטלגים את כל התוכן וממיינים לפי תחומים מרכזיים המהווים את קטגוריות האתר.
בין שני המישורים חייבת להיות הלימה מלאה. היררכיית המידע באתר צריכה להכיל את כל התוכן שאנחנו רוצים להעביר – ועלינו לבנות אותה כך שכל גולש יצליח להגיע בקלות ובמהירות לכל תוכן שבו הוא יחפוץ.
יש הרבה מטאפורות שמתארות היררכיית מידע מהי: ארגון הספרייה, ארגון מדפי הסופרמרקט ועוד.
כל המטאפורות באות להמחיש דבר אחד: בלי ארכיטקטורת מידע מסודרת, בלי תכנון מדוקדק של ממשק האתר וחלוקת המידע באתר – הגולש שלנו ילך לאיבוד או ילך החוצה. שניהם גרועים.
מקור וקרדיט : האתר של ענת אלון, עורכת תוכן באינטרנט
ראה גם :
האינפוגרפיקה – הצגה ויזואלית של מידע
עומס קוגניטיבי על תלמידי תיכון בסביבות למידה מתוקשבות
התרחבות משמעותית בשימוש במעטפת המידע המתוקשבת LiveBinders
טוני בוז'ן , מפות חשיבה והתוכנה שפיתח
דגמים ודוגמאות באינטרנט
דוגמא לארגון פריט תוכן לימודי הכולל וידאו ותגיות ( ענן תגיות) , אתר מקראנט
דוגמא לארגון פריט תוכן חינוכי הכולל הפעלה משולבת , אתר "בין הצלצולים" , מט"ח, קישור
התוכן הלימודי מוצג במתכונת של תוכן עניינים מרכזי (" לוח מחוונים מרכזי") המפנה לכל הסוגיות הלימודיות המרכיבות את הנושא הלימודי ומקל בכך על התמצאות התלמיד ( מט"ח , אתר תולדוט, אתר ההיסטוריה ) . בנוסף לכך מוצג בטור המידע משמאל ענן תגיות ,כלומר, מפתח נושאים מקוצר ומאיר עיניים לכל הנושאים הקשורים באתר התוכן הנלמד.
דוגמא לשילוב קטעי וידאו באתר תוכן לימודי ( אתר "בין הצלצולים" )
ארגון טקסט עיוני , כאשר התמונות והאיורים משובצים רק בצד המאמר משמאל ( מפגשים מהסוג החזותי, עמלנט) ,
דוגמא מנוגדת לאתר קיוונים (הדוגמא הקודמת ) ואולי גם נכונה יותר מבחינה קוגניטיבית, הצגת כל הטקסט של המאמר/סקירה ברצף אחד , כאשר ראשי הפרקים מופיעים כתוכן עניינים קבוע בטור המידע מצד ימין , " מהפיכת הטוויטר כמיתוס פוליטי , ד"ר יעקב הכט , מגזין איגוד האינטרנט הישראלי )
הרחבות בסוף הפרק : הצגת תוכן לימודי עיוני עם הרחבות לנושא הנלמד בצורת נספחים בסוף הסקירה ( אתר מפמ"ר מגמות התקשורת , עמלנט) . עדיף היה להציג את ההרחבות בצורת קישורים פעילים בתוך הסקירה ולא בסופה.
ארגון המידע בקורס במבנה WIKI עם ראשי פרקים בתחילת הנושא
הצגת מאמר אקדמאי באתר על פי ראשי פרקים , כאשר כל פרק מוצג בנפרד, דוגמא מתוך אתר קיוונים
ארגון תכנים בצורת מאגר מידע לימודי ( להיות בטרזין , מו"ח)
דוגמא נכונה להצגת חומר לימודי באתר אינטרנט
דוגמא שלילית : הצגת תוכן עיוני ללא שילוב תמונות באתר ( הספרייה הוירטואלית , מט"ח)
דוגמא שלילית : הצגת תוכן עיוני ללא שילוב תמונות באתר ( הספריה הוירטואלית , מט"ח)
דוגמא נוספת להצגה נכונה של טקסט לימודי באינטרנט לתלמידים בכיתות ביה"ס יסודי ( תלתן – מאגר פעילויות, חינוך לשוני לכיתות ג'-ד')
דוגמא נוספת של טקסט המעוצב בתוך קובץ OFFICE להורדה, אתר מינהל חברה ונוער : "גלעד שב הביתה"
הצגת הטקסט הלימודי בצורת קובץ PDF להורדה ישירה , התצוגה של קבצי ה- PDF היא יותר מאירת עיניים מבחינת הלומד . כיום גם קל יותר מבחינה טכנולוגית להמיר קובצי WORD לקובצי PDF ( דוגמא מתוך עלון למורי הביולוגיה) .
הצגת תוכן לימודי באמצעות קבצי PDF – דוגמא נוספת מתחום ההיסטוריה של א"י
דוגמא נוספת מתוך אתר שבעת פלאי ישראל
הצגת התכנים הלימודיים באתר אינטרנט כיתתי מבוסס בלוג – 1
הצגת סוגיה לימודית באמצעות בלוג כיתתי של המורה ( חניתה חן , ביה"ס הוברמן)
הצגת התכנים הלימודיים באתר אינטרנט כיתתי מבוסס בלוג -2 ( המורה חניתה חן)
חשיבות סרט הוידאו בהצגת תוכן לימודי – Learntubeהוא אתר ללימוד מתמטיקה באמצעים מקוונים, בעיקר סרטי וידאו קצרים. חלק עיקרי משיטות ההוראה כוללות סרטוני לימוד באינטרנט , תרגילים וכמובן פורום ושאר טכנולוגיות אינטרנט הזמינות לנו כבר כיום ומעצימות את חווית הלמידה של התלמיד. לאתר
הצגת תוכן לימודי במבנה של WIKI ( דוגמא בנושא זיהום מים)
ארגון תכנים בקורסים מתוקשבים
נושא חשוב שיש לתת עליו את הדעת בעת בניית אתר לימודי, הינו אופן ארגון המידע בו. החלטה זו משפיעה על אופן ניווט הסטודנט באתר וקלות אחזור המידע הרצוי לו. חומרי הלימוד המועלים לאתר הקורס ניתנים לארגון בדרכים שונות, על-פי תפיסתו הפדגוגית של המרצה.
ישנן שלוש צורות ארגון בסיסיות:
- על-פי סוג המידע
המידע מחולק לתיקיות על-פי סוג המידע שבו, כלומר: מאמרים, מצגות, מטלות, בנק מבחנים וכו'. - על-פי נושאי הלימוד
המידע מחולק לתיקיות על-פי נושאי הקורס, כלומ: נושא 1, נושא 2, נושא 3 וכו'. - על-פי סדר כרונולוגי
המידע מחולק לתיקיות על-פי לוחות זמני הקורס, כלומר: לפי שבועות (שבוע1, שבוע2, שבוע3…), לפי מספר השיעור (שיעור1, שיעור2, שיעור3…) או לפי תאריכים. ארגון חומרים בצורה זו מגביל לסדר זמנים נוקשה בתהליך הלמידה. יחד עם זאת, ארגון זה מומלץ לקורסים להוראה מרחוק היות והסדר הכרונולוגי עוזר בארגון זמן הלמידה והתמצאות בשלבי הקורס.
אמצעי עזר להעצמת הלמידה באתר הקורס המתוקשב
- · פריסת גלריית תמונות עפ"י נושאי הלימודי ( תערוכה מקוונת)
- · פריסת מפות מושגיות להצגת הקשר בין רעיונות שונים בחומר הנלמד
- · יצירת מילון מונחים באתר הקורס ( עם קישור בין הטקסטים להגדרות המילון)
- · חזרה מסכמת על עיקרי דברים וסיכומי ביניים
- · הצגת סיכומי הביניים בצורת פודקאסטים להשמעה ( קבצי קול) באתר הקורס, רק סיכומי הביניים יוקלטו כפודקאסטים.
ראה גם :
הנחיות להרכבת קורס אקדמי מקוון
העצמת ההוראה והלמידה במכללות להכשרת מורים באמצעות MOODLE
תיקשוב בהוראה – היבטים פדגוגיים ( ד"ר מוטי פרנק)
הערכת ייצוגי ידע דיגיטליים בקורס משולב תקשוב
Designing the Online Course Structure
Presentation on "Structuring an online course" and some prezi reflections
Lambert, J. & Fisher, J. (2009). Wiki-based Distance Learning: Interpreting Effectiveness Through the Community of Inquiry Framework. In I. Gibson et al. (Eds.), Proceedings of Society for Information Technology & Teacher Education International Conference 2009 (pp. 429-434).
דגמים ודוגמאות
אתר קורס מתוקשב במערכת MOODLE , ד"ר מירה טנצר , (מכללת אורנים)
דוגמא להצגת תכנים לימודיים בקורס מתוקשב עפ"י סדר כרונולוגי באמצעות בלוג לימודי
התנסות במערכת מוודל- קורס מתוקשב קישור 2
דוגמא לארגון יחידות לימוד באתר קורס מקוון ( מופ"ט-נט) .
ארגון הידע בקורסים מתוקשבים של מט"ר
יומן קורס מתוקשב עפ"י סדר כרונולוגי מתוכנן ללמידה– משמש כלוח מחוונים עיקרי ללומדים בקורס מתוקשב באינטרנט ( אתר למידה דינאמי : חומרי הלמידה של הקרס אינם בנויים מראש באתר , אלא כל כל שבוע נבנים מחדש ומתעדכנים בהתאם להתפתחות סוגיות הנושא בלמידה בקורס).
הצגת הידע בקורסים מתוקשבים במט"ר
הוספת ספריית קבצים אל אתר הקורס ב- Moodle