מאת : ד"ר גיל גרטל
למרות תחזיות קודרות על פגיעה קשה בהישגים ובהשכלה בעקבות סגירת בתי הספר, התמונה המסתמנת מורכבת יותר, ומראה שלמידה אינה עניין כמותי הנגזר רק ממספר שעות ההוראה.
במחקר נמצא כי סגירת בתי הספר לא פגעה כלל באף אחד מהיבטי המוטיבציה של התלמידים ללמוד. עוד נמצא כי בקרב תלמידים שדרגו עצמם כתלמידים חברותיים ומוחצנים גברה המוטיבציה ללמוד בעקבות משבר הקורונה, בהשוואה לתלמידים שהגדירו עצמם כמופנמים ומתבודדים.
החוקרים מסבירים שהסגר העצים בעיני תלמידים חברותיים את מעמד בית הספר כמסגרת שבה הם מוצאים מענה לצורכיהם החברתיים. הם נפגעו יותר מהבדידות בתקופת הסגר, ולכן העריכו יותר את החזרה לשגרת הלימודים.
וגם
מחקר : למידה היברידית טובה ללימודי מתמטיקה
תלמידי על יסודי קבעו כי למידה היברידית טובה ללימודי מתמטיקה
ד"ר חווה וידרגור: "הוראה היברידית אינה מתאימה רק ללימודי המתמטיקה, אלא טובה לכל המקצועות, כיוון שהיא מקדמת פרסונליזציה בלמידה, עצמאות של הלומדים ותהליכי הוראה-למידה חדשניים".
עכשיו, עם חזרת תלמידי העל יסודי לבתי הספר, מתברר כי אחד המקצועות שירוויחו מהם הכי הרבה בלמידה המשולבת בין הזום ופנים אל פנים בבית הספר הוא המתמטיקה.
מחקר שערכה ד"ר חוה וידרגור מרצה בכירה בשיתוף עם הסטודנטית פז בן עמרם ממכללת גורדון, מצא כי למידה כזו טובה במיוחד למתמטיקה.
המחקר האיכותני נערך בקרב 27 תלמידי ט'-י' מבית ספר טכנולוגי באיזור חיפה המשלב למידה מקוונת (בשימוש בפלטפורמת אקדמיית קהאן) עם למידה פנים-אל-פנים בבית הספר. מטרת המחקר הייתה לבדוק באיזה אופן תופסים תלמידים בכיתות ט'-י' את האפקטיביות של הלמידה ההיברידית במתמטיקה.
סקירת מחקרים מקיפה מחודש יולי 2021 ע"י Neil Stringer ו… Ellie Keys
Learning during the pandemic: review of international research
מטרת סקירת הספרות והמחקרים הזו הייתה להבין כיצד COVID-19 השפיע על למידת התלמידים ברחבי העולם,
- מחקרים עוקבים שדיווחו על נתוני הערכת סגירה לפני ואחרי הלימודים, מצביעים על כך שהפסדי הלמידה לא היו גדולים כמו חלק מההתחזיות הפסימיות ביותר !!
- כצפוי, הפסדים היו לעתים קרובות גדולים יותר במתמטיקה (3 חודשים) מאשר בקריאה (חודש וחצי). ברוב המחקרים, אוכלוסיות מוחלשות חוו הפסדי למידה מעל הממוצע. ישנן עדויות לכך שתלמידים צעירים יותר הושפעו יותר מתלמידים מבוגרים יותר, אם כי יש שונות בין מחקרים.
- יש להבין כי בטווח הקצר, תלמידים צעירים לומדים פחות באופן עצמאי מתלמידים מבוגרים והם מסתמכים יותר על קשר עם מוריהם ותמיכה מצד מבוגרים בבית. ולכן הפסדי הלמידה שלהם היו גבוהים יותר. נמצאו עדויות לכך שתלמידים מבוגרים – במיוחד בגילאי ביה"ס תיכון הצליחו להתאים את הרגלי הלימוד שלהם היטב כדי ללמוד ביעילות בתקופות של שיבושים ולמידה מרחוק .
- עוד נמצא בסקירת המחקרים , על יסוד ניתוח הנתונים בין מדינות והאוכלוסיה, כי תלמידים מרקע סוציו-אקונומי נמוך יותר הושפעו יותר לרעה במהלך הלמידה מרחוק .
- חלק מהליקויים בלמידה מקוונת במהלך סגירת בית הספר בעולם נבעו מיישום מזורז מדי של הוראה מקוונת ( כגון שימוש יתר בזום ) בקנה מידה שאין שני לו; המדיום המקוון מתאים, אמנם כיום למשימות ולסוגי תוכן מסוימים יותר מאחרים , אבל לא רק למידה סינכרונית אלא גם א-סינכרונית
- ההזדמנויות המוגבלות לאינטראקציה עם עמיתים ומורים השפיעו על המוטיבציה והלמידה, במיוחד במהלך המגיפה שבה הלמידה נמשכה מעבר לגבולות בית הספר.
- עדויות מצביעות על יעילות הלמידה מרחוק מקוונת השתנתה בהתאם למאפייני התלמידים ולנסיבותיהם : תלמידים צעירים הסתגלו פחות בקלות מאשר תלמידים מבוגרים, וכי ילדים ונערות עשויים להיות מושפעים בדרכים שונות. לדוגמא, נראה כי בנים מאבדים יותר זמן למידה בתנאי למידה מרחוק , בעוד שבנות יעילות יותר בלמידה מקוונת ולמידה מרחוק.
- נמצא כי האפקטיביות של ההוראה מקוונת בזמן סגרי מגיפת הקורונה הייתה תלויה יותר בדרכי ההוראה ואיכות ההוראה מאשר בפלטפורמות והכלים הדיגיטליים .
- עוד נמצא כי בתי ספר ומורים מסוימים היו רגילים יותר מאחרים להשתמש בתקשוב חינוכי לפני סגירת בית הספר בתקופת הקורונה והצליחו לגבש שיטות הוראה יעילות יותר בסביבה של למידה מרחוק .