פינות עבודה מפעילות ומרחבי בחירה בביה"ס והישגי תלמידים

889

למד, ליקט וערך : עמי סלנט , מידען ואיש חינוך

מקור וקרדיט לצילומים , עושות בית ספר

אחד המנגנונים המאפשרים הגמשה של סביבת  למידה רב-גילית  בין כותלי בית הספר הוא שימוש ב"פינות עבודה מפעילות

"בפינות אלה עובדים התלמידים כל אחד ואחת באופן עצמאי בנושאים שונים הקשורים למטרות הלמידה. כאשר התלמידים עובדים בפינות אלה עם תלמידים מכיתות גבוהות או נמוכות באותו ביה"ס. המורה עצמה פנויה למפגשים עם קבוצות לומדים קטנות במהלך השיעור

קבוצות למידה בביה"ס

למידה בשלישיות, חמישיות, מודל השמינייה, חצאי כיתה ועוד – על מנת לייצר שיח מגוון ועמוק, ושהייה בתוך נושא לקראת הפקה של תוצר למידה מורכב (סיפור, הצגה, דיבייט, מפת חשיבה).

מתאים בעיקר כאשר המשימה מוגדרת באופן שיבטיח שכלל הקבוצה תצטרך לפעול כדי להגיע לתוצר.

הקבוצות יכולות להיות הטרוגניות (רמות שונות של תלמידים על מנת לייצר קהילת למידה מגוונת), או הומוגניות (אחידות כדי לאפשר התקדמות בקצב שונה למהירים ולמתקשים).

מקור

ראו גם : אברהם , כהן. לקראת מבנה פדגוגי מאפשר למידה .  הד החינוך, יוני 2008 , גיליון מס' 6 א' . (קישור לסיכום המאמר בפורטל מס"ע)

 

מרחבי בחירה – בית ספר "אוהל מאיר" קרית עקרון

"אנו שמחים לבשר לכם כי גם השנה פועלים בביה"ס מרחבי בחירה בהובלת הצוות החינוכי. מרחבים אלו הינם מרחבי למידה רב גילים להעצמה ולהעשרה הנותנים מענה לימודי, רגשי וחברתי עבור הילדים.

הלמידה הינה ממקום "שליבו חפץ", מתוך רצון ובחירה דמוקרטית, המאפשרת לכל תלמיד ותלמידה לבוא לידי ביטוי עצמי.

אנו בחמ"ד אוהל מאיר מאמינים ביכולות, בכישורים ובכישרונות של ילדינו.

למידה מסוג זה תאפשר לילדים ללמוד ולהתקדם, למצות את הפוטנציאל האישי שלהם, לממש את יכולותיהם, ללכת אחר החלומות והמאווים, לגלות את הזהות האישית והייחודית, ליהנות ממסגרת חינוך "אחרת".

בדרך למידה זו אנו מבקשים להוות מודל ודוגמא אישית למצוינות, לסקרנות, לחדשנות ולחקר, להצגת ידע חדש ולהפצתו במרחב הבית-ספרי והקהילתי.

מצ"במצגת חשיפה תשפב המתארת את מרחבי הבחירה השונים לשנת תשפ"ב."

מקור וקרדיט ( קישור)

 נועה מור, מורה מביה"ס אמית – נחשון סיפרה כי "העבודה ב'פרדס' – המרחב הלימודי החדשני שעיצבנו, מאתגרת אותי בכל שיעור מחדש, גורמת לי לחשוב מחוץ לקופסה ולבנות שיעורים יצירתיים ביותר". גם התלמידים חשים בשינוי" "אני מרגיש שלראשונה בחיי אני לומד" סיפר תלמיד בביה"ס אמית – נחשון.

מקור

פינת למידה קבוצית מפעילה בביה"ס ע"ש אהרון דוידי , נתניה

בבתי ספר המפעילים  מרחבי בחירה הילדים לומדים שהם יכולים להיות לעמיתיהם מקורות למידע וסיוע. כך לדוגמא, בביה"ס ממ"ד "סעדיה גאון" 3 פעמים בשבוע מתחלקים  תלמידי החטיבה הצעירה לקבוצות עבודה רב-גיליות ועובדים בפינות המתוקשבות השונות של מרחבי הלמידה. בבתי הספר בלוד לומדים תלמידי בתי הספר היסודיים בלמידה רב-גילית במסגרת מרחב הלמידה המוזיאלי בלוד הפועל כמרחב חוץ כיתתי. הפיתוח והיישום הוא של צוותים ומורים לאמנות מבתי הספר בלוד.

יש לעתים קשר בין למידה רב-גילית ולמידה רב-תחומית, כך לדוגמא, בביה"ס הקהיליתי "האיריסים בכרמיאל הונהגו מסגרות דינאמיות של קבוצה רב גילית, בכיתות ד' ה' , שעבדו במסגרת שיעורי האומנות על שילוב בין תמרורי הדרך ומיגור האלימות בביה"ס. זאת מתוך אמונה כי ניתן להגיע לשינוי בהתנהגות ע"י מעורבות ולמידה משמעותית, לקיחת אחריות עצמית על התנהגויות ושאיפה לשיפור האווירה.  בביה"ס "רימון" בדרום הארץ מופעלת תכנית לימודים בית-ספרית מרתקת הנקראת "זמן סקרן". במסגרתה נתקיימת למידה רב-גילית ע"י חלוקת כלל התלמידים לשני "בתים".  בית הצעירים כיתות א' – ג'. בית הבוגרים כיתות ד' – ו'.  מדובר על למידה פעילה, חקרנית, בין-תחומית בקבוצות קטנות של 15 ילדים.  

כדי ליצור שינויים בתהליכי למידה יש צורך לשנות הן את המבנה הפיזי והן את המסגרת החברתית. סביבת למידה המטפחת הכוונה עצמית צריכה להכיל מרחבים רבים שבהם יתבצעו סוגים שונים שללמידה רב-גילית , מרחבים שבהם יתקבצו הקבצים שונים של לומדים לתפקודים שונים, מרחבים שיאפשרו למידה  יחידנית כמו גם אינטראקציות בין הלומדים .

 מקור וקרדיט : פורטל מס"ע

גסטד (Gausted, 1993) טוען כי חשיפה הדדית של ילדים בטווחי התפתחות קרובים, הן כלומדים הן כמלמדים וכחברים בוגרים, תורמת לצעירים ולבוגרים יותר כאחד. בהקשר לכך טוענת הרץ-לזרוביץ (‎1991) כי כדי שיהיו פעולות-גומלין בעלות-ערך בין ילדים, יש לבטל "בולטויות של קטגוריזציות", המכתיבות הפרדה (בנים-בנות, גיל, מיון לשכבות כיתה ובתוך זה מיון לכיתות-אם). "כאשר אנו פותחים את הקטגורזציה הסגורה על פי מין, גיל או כיתה", טוענת הרץ-לזרוביץ', "מרחיבים הילדים את טווח האפשרויות שלהם לאינטראקציה. כאשר הם מרחבים טווח זה – הם פותחים אפשרויות להיכנס לאותו אזור התפתחות אישי המזמן התקרבות לפוטנציאל שלהם" (הרץ –לזרוביץ, 1991, ע"מ 21). אינטראקציה מורכבת, מגוונת, החותכת ומבטלת קטגוריזציות, מעשירה ומפתחת את הילד מאפשרת פעולת-גומלין עשירה, מגוונת ואיכותית.

Peer and Cross-Age Tutoring. ERIC Digest, Number 79.

מקור וקרדיט : פורטל מס"ע

תכנון ביה"ס חדשני בישראל על פי עקרונות של קהילות למידה הוא תופעה די ייחודית בנוף החינוכי האפור והשגרתי של בתי הספר בארץ , ועל כן כאשר שמענו על הפרוייקט החינוכי הייחודי של מיתרים- ברעננה ע"ש פרנקל, בית ספר של מכון "ברנקו-וייס" ביקשנו מהאדריכלית רוני צימר דוקטורי בשיתוף  הגב' חנה שוורץ  לתאר את התהליך הייחודי בישראל של תכנון ביה"ס ההולך ונבנה ברעננה על פי עקרונות פדגוגיים של קהילות למידה

לסקירה

 עלייה בהישגים של תלמידים בפינות עבודה מפעילות

סלבין  (2012 ) מצא כי :

  • יש עלייה בהישגים: על פי מחקרים, הישגי תלמידים שלמדו בקבוצות גבוהים מהישגי תלמידים שלמדו בכיתה רגילה
  • לתלמידי הקבוצות יש עמדות חיוביות לגבי עצמם והערכה עצמית גבוהה יותר מאשר לתלמידים בכיתות רגילות.
  • יחס חיובי (יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת) לבית הספר וללמידה.

מקור:

Cooperative Learning and Achievement: Theory and Research

Volume 7. Educational Psychology

Robert E. Slavin PhD

First published: 26 September 2012

 Link 


עקרונות מנחים בהבניה ובהפעלת מרחב למידה המקדם למידה חברתית-ערכית 

 בחירה – המרחב יאפשר בחירה בתכנים, התנסויות, משאבים, שותפים לפעילות.

 למידה חווייתית -התנסותית – המרחב יזמן למידה חווייתית תוך התנסות ומעורבות פעילה של הלומדים בהקשרים חברתיים ערכיים.


גיוון –  המרחב יאפשר למידה והתנסות במגוון תכנים, ערכים, מיומנויות, דרכי הוראה למידה ועוד.

 רלוונטיות – המרחב יאפשר למידה והתנסות בחיבור לסוגיות ערכיות תוך קישור לעולמם של הלומדים ולאקטואליה ותוך התאמה למאפייני הלומדים.


מהלכה למעשה – המרחב יאפשר תרגום של התכנים והמסרים החברתיים-ערכיים להתנהגויות ויעודד את יישומן של ההתנהגויות, מהלכה למעשה.


רב מימדיות – המרחב יאפשר מתן ביטוי לתפקודי לומד מגוונים ויקדם את המימדים השונים בלמידה: קוגניטיבי, ערכי, רגשי, מטה-קוגניטיבי, חברתי, תחושתי.

מקור וקרדיט לצילומים , עושות בית ספר

מרחבי עבודה ממוחשבים

היתרונות של שימוש במרחבי למידה עם מחשב לכל קבוצת תלמידים

מרכז למידה  ממוחשב מאפשר העברת מסרים גם בכלים חזותיים ושמיעתיים וכן הפעלת דרכי הוראה חלופיות. הוא מאפשר למידה מזדמנת והעשרה בנושאים שלא נלמדים בשיעור, וכן את המשך הטיפול בתכנים הנלמדים בכיתה אל מעבר לזמן השיעור.

בביה"ס  יכולים להיות מספר מרחבי למידה  עם מחשב . המרכז מזמן תהליך למידה ופותח בפני התלמידים גישה לכלים עבודה מתוקשבים ומאגרי מידע ממוחשבים מתכונת של מחשב לכל מרחב למידה  יש בה כדי לעורר סקרנות ולאפשר שאילת שאלות אודות חומרים והיצגים מסוגי מדיה שונים. החומרים והפעילויות חשופים ללומד ומציבים לו אתגרים.

ביה"ס "צבר" , דימונה

בביה"ס קיים מערך תקשובי רחב .כל הכיתות מתוקשבות ומחוברות לאינטרנט. בכל הכיתות מחשבים ואייפדים  בהתאמה לתוכנית הלאומית במאה ה-21, התלמידים יוצרים קשרים, עובדים ופועלים בלמידה מרחוק. קיימות סביבות למידה בנושאים האינטגרטיביים בכל מבנה ביה"ס , פינות עבודה מחוברות לאינטרנט ועוד..

· · · · ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *