משבר ההוראה והמורים: ישראל לעומת ארה"ב ואנגליה

122

הקדמת עורך האתר , עמי סלנט , מידען ואיש חינוך

מזה כמה שנים אני עוקב אחרי משבר ההוראה בארץ ובעולם וריכזתי בסקירה שלפניכם כמה ממצאים מתוך סקרים ומחקרים בישראל ובעולם . הסקירה מבוססת גם על ראיונות עם מורים בארץ ובארה"ב .

נקודות עיקריות

יחסית לארה"ב , משבר ההוראה בישראל הוא פחות חריף , אבל בשורש הבעיה, הגורמים הם אותם גורמים .

המחסור הנרחב במורים בכל רחבי העולם משפיע לרעה על איכות החינוך בכל המדינות והאזורים בעולם, לא משנה מה רמת ההתפתחות הכלכלית או האנושית שלהם.

מדאיג במיוחד , במרבית מדינות העולם, הפער ההולך וגובר בין ההיצע לבין הביקוש במקצועות המתמטיקה, המדעים והחינוך המיוחד.

בישראל יש גם מחסור חריף במורים להוראת אנגלית כשפה זרה.

עד כה נפתרה בישראל בעיית המורים למתמטיקה , פיזיקה ומדעים ע"י כוחות ההוראה המעולים שעלו מברית המועצות מאז שנות ה90 , אך מרביתם כבר יצאו לגימלאות.

משרד החינוך מקצץ השנה את תקציבי המכללות להוראה; הליך הכשרות המורים ייפגע

גם בארה"ב וגם בישראל הגורמים העיקריים לשחיקת המורים אינם בהכרח קשורים לתגמול הכספי אלא לירידה במעמד המורים בחברה , עומס עבודה גובר , אוטונומיה פדגוגית מוגבלת והגברת ההערכה המדידה החיצונית .

לא רק בישראל ובארה"ב יש מחסור במורים , אלא גם במדינות אירופה .

באנגליה החלו לפתור את בעיית המחסור במורים ע"י יבוא מורים מקצועיים מהודו ומג'מייקה , שם כולם דוברים אנגלית .

הסקירה המלאה

יום המורה הבינלאומי, אשר צוין  ב-5 באוקטובר, נועד להוקיר את עבודתם החיונית של המורים ולגייס תמיכה בהם. אולם מאחורי מחווה זו מסתתרת מציאות מורכבת: מחסור עולמי חמור באנשי הוראה, המאיים על עתיד החינוך של ילדינו (ד"ר יעל קמחי , 2024 )

על פי נתוני כוח המשימה הבינלאומי למורים (International Task Force on Teachers (for Education 2030, נכון ל-2019 עובדים בתחום ההוראה כ-93.7 מיליון נשים וגברים ברחבי העולם. בישראל, לפי נתוני בנק ישראל והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מהווים המורים כחמישה אחוזים מכלל כוח העבודה במשק, כ-210 אלף מורים.

אולם המספרים האלה לא מספיקים: אונסק"ו מדווח על מחסור של 31 מיליון מורים בחינוך העל-יסודי ו-13 מיליון בחינוך היסודי ברחבי העולם. גם במערכת החינוך בישראל חסרים אלפי מורים, עניין שיש לו השפעה ישירה ומכרעת על איכות המורים וההוראה, על הלמידה בבתי הספר ועל הישגי התלמידים.

הדו"ח הגלובלי החדש על מורים שפורסם על ידי כוח המשימה של המורים ושל אונסק"ו, מציין את העובדה ש-44 מיליון מורים נוספים יידרשו עד 2030 כדי להגיע ליעד של השגת חינוך יסודי ותיכוני אוניברסלי לכולם.

המחסור הנרחב במורים בכל רחבי העולם משפיע לרעה על איכות החינוך בכל המדינות והאזורים בעולם, לא משנה מה רמת ההתפתחות הכלכלית או האנושית שלהם.

לפי הדו"ח, שיעורי השחיקה העולמיים בקרב מורים בבתי ספר יסודיים במרבית מדינות העולם כמעט הוכפלו מ-4.6% ב-2015 ל-9% ב-2022. עם זאת, רוב המחסור במורים (כ-70%) הם בבתי ספר תיכוניים, ולמעלה ממחציתם הם נדרש להחליף מורים שעוזבים את המקצוע.

ישנם מספר גורמים המשפיעים על התפטרות  ונטישת מורים במרבית מדינות העולם . הם מתמודדים עם אתגרים מרובים כולל היעדר התפתחות מקצועית, תנאי עבודה גרועים, עומסים כבדים בהוראה  ומשכורות נמוכות. יש גם חסך  כללי של העדר כבוד  מההורים וחוסר הכרה בתרומתם הקריטית לחברה.

החסכים הנ"ל משפיעים על בריאותם הנפשית של המורים ועל הרווחה הכללית, וגורם להם להרגיש מוצפים מבחינה רגשית וחסרי תמיכה. זה גם מרתיע מועמדים פוטנציאליים רבים מלהצטרף למקצוע ההוראה .

למחסור באנשי מקצוע בהוראה יחד עם הירידה במספר הנרשמים למורים חדשים יש השלכות חמורות על החינוך ורווחתם של הלומדים. החלוקה הלא שוויונית של מורים מוסמכים מנציחה גם אי-שוויון חינוכי,

אם לא יינקטו צעדים דחופים, בממוצע רק לארבע מתוך עשר מדינות ברחבי העולם יהיו מספיק מורים כדי להבטיח חינוך יסודי אוניברסלי עד 2030. זה ילך וירד בממוצע לאחת מכל חמש מדינות לחינוך תיכון . .

מקור

לפי מחקר שנערך במרכז האקדמי לוינסקי־וינגייט חודשיים לאחר פרוץ המלחמה, מעמד המורה בישראל זוכה לעלייה מתונה לאחר שנותר במצב סטטי במשך עשור כמעט. שלושה גורמים עיקריים הובילו לעלייה הזו – תרומת המורים לסיוע הרגשי לילדים בעת המלחמה, מידת המסירות שבה מילאו המורים את תפקידם והחוסן הנפשי שגילו, שהתבטא בהשקעה ובהתמדה בעבודה על אף הלחצים שבהם היו נתונים המורים בעצמם ( ד"ר יעל קמחי , 2024 )

משרד החינוך מקצץ את תקציבי המכללות להוראה; הליך הכשרות המורים ייפגע לפי הודעת משרד החינוך, הקיצוץ בסך 30% הוא מהתקציב שהיה אמור לממן את פעילות המכללות בחודשים ספטמבר-דצמבר ■ המכללות כבר הוציאו חלק מהתקציב כדי להתכונן לשנת הלימודים ■ רוב הקיצוץ יתבצע בתוכניות להכשרה וליווי של מורים חדשים

כיום פועלת בישראל 20 מכללות להוראה שבהן מוכשרים רוב המורים שמגיעים למערכת החינוך. חלק מהמכללות מתוקצבות על ידי משרד החינוך ונמצאות באחריותו המלאה – אלו המכללות שיספגו את הפגיעה הקשה ביותר, מאחר והקיצוץ יתבצע בתקציבם הכללי.

חלק מהמכללות להוראה עברו בשנים האחרונות לאחריות תקציבית של הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה. עבורן, הקיצוץ הוא בתקציבים הממומנים על ידי משרד החינוך, בעיקר בתוכניות ליווי והכשרה של מורים חדשים הנמצאים בסטאז' בבתי ספר.

מקור : ליאור דטל , ספטמבר 2024

מנהלי בית ספר רבים בישראל , ארה"ב ואנגליה מתקשים למצוא מורים מוכשרים. בה בעת, מורים מנוסים ומיומנים נושרים מן המערכת, ופחות צעירים נמשכים למקצוע ההוראה. מדאיג במיוחד הפער ההולך וגובר בין ההיצע לבין הביקוש במקצועות המתמטיקה, המדעים והחינוך המיוחד.

מקור :

Rothman, B. (2019). Role call: Solving teacher shortage – lessons from around the world. Principal Leadership, 19, 6, 10-13

"איני טורק את הדלת בזעם, אבל זכיתי להכיר מקרוב את הבעיות הקשות והעמוקות במערכת החינוך

דניאל שמיל , מורה שעזב לפני שנתיים את בית הספר התיכון בו לימד

השכר הוא לא הבעיה העיקרית. הבעיה היא המערכת כולה. מצד אחד היחס הכוחני והמזלזל של התלמידים וההורים למורים, ומצד שני אטימות גורמי משרד החינוך …

למאמר של דניאל שמיל , מורה לשעבר

שחיקת המורים

האם ניתן לשכך את שחיקת המורים בארץ ובעולם ? תמונת מצב 2022 (גרסה מס' 2) קישור

מדינות אירופה

מספר מדינות באירופה מתמודדות כעת עם מחסור במורים. להלן כמה מהמדינות המושפעות ביותר:

גרמניה: גרמניה חווה מחסור משמעותי במורים, במיוחד במקצועות STEM ( מדעים , מתמטיקה )

אנגליה: בריטניה, במיוחד אנגליה, נאבקת במחסור במורים כבר כמה שנים. זה חריף במיוחד בבתי ספר תיכוניים ובמקצועות כמו מתמטיקה ופיזיקה.

צרפת: גם צרפת מתמודדת עם מחסור במורים, במיוחד בבתי ספר יסודיים ובמקצועות מיוחדים מסוימים.

הולנד: הולנד חווה מחסור הולך וגובר במורים, במיוחד בחינוך היסודי.

אירלנד: אירלנד מתמודדת עם מחסור במורים, במיוחד בבתי ספר תיכוניים.

חשוב לציין כי חומרת המחסור במורים יכולה להשתנות בין מדינות ואזורים בתוך מדינות. בנוסף, הנושאים הספציפיים המושפעים מהמחסור יכולים גם הם להיות שונים.

מקור

באנגליה החלו לפתור את בעיית המחסור במורים ע"י יבוא מורים מקצועיים מהודו , שם כולם דוברים אנגלית .

מחלקת החינוך (DfE) באנגליה נערכה כבר לפני שנה לעמוד ביעדים שלה על ידי גיוס מורים נוספים מחו"ל, בעיקר מהודו , ומתן תמריץ מיוחד של "חבילת העברה בינלאומית" של £10,000 למורי פיזיקה ומתמטיקה

האם מורים הודים יכולים לעבוד בבריטניה?
אם אתה כבר מורה מוסמך, אתה לא צריך לעשות הסבה מקצועית כדי ללמד באנגליה.

מקור 1

מקור 2

ארה"ב

 הבעיה היא לא רק המורים הנוכחיים בארה"ב  שיוצאים מהתחום אלא  שיש פחות אנשים שנכנסים למקצוע כדי להחליף אותם.

הרתעה הדדית

"המורים הנוכחיים לא צפויים כעת לעודד צעירים להיכנס למקצוע מאתגר כמו שההוראה הפכה להיות", אומר ג'יי שרדר, מורה ותיק ומחבר הספר "Teach From Your Best Self". "ולא רק מורים מרתיעים את הצעירים שרצו להפוך למורים. סקר מייצג לאומי  בארה"ב משנת 2022 מצא שפחות מ-1 מכל 5 אמריקאים יעודדו צעיר להיות מורה בבתי ספר.

מקצוע ההוראה ידוע  בזכות הקשיים האדירים שלו ולרוב השכר הנמוך יחסית שלו – ולא יעבור זמן רב עד שאף אחד לא ירצה להיכנס יותר לתחום החינוך. בשנה שעברה הפסיקה  אוניברסיטת הרווארד את תוכנית ההוראה שלה לתואר ראשון עקב ירידה בהרשמה – רק אחת מני רבות של סגירות כאלה שהואצו מאז 2020.

מקור

No More Teachers: The Epic Crisis Facing Education In 2024
Mark C. Perna

בארה"ב , המחסור חריף במיוחד בתחומי STEM ובהוראת שפות זרות

האם יש סיבה למחסור רב שנתי במורים? כֵּן! סקר שנערך על ידי NORC מאוניברסיטת שיקגו מצא שרק 18% מהאמריקאים יעודדו צעירים להיות מורים ב-K-12.
המחקר מציין שכר נמוך, מחסור במשאבים וסביבת עבודה מלחיצה כמחוללי המוטיבציה העיקריים להצטרפות לקריירת ההוראה. לדוגמה, השכר השנתי הממוצע למורים בארה"ב היה $68,000 נכון לאוקטובר 2023, שהם 8% פחות מהשכר הממוצע לכל העובדים במדינה. וגם, משכורות המורים צמחו לאט יותר מהשכר במגזרים אחרים.הוראת STEM: פתיחה לעולם המדע והטכנולוגיה

STEM היא ראשי תיבות של Science, Technology, Engineering, and Mathematics – מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה.

מקור

גם בישראל יש מחסור חריף במורים למתמטיקה , טכנולוגיה ומדעים ,

גם בישראל יש מחסור חריף במורים לאנגלית .

2024  סטטיסטיקה של מחסור במורים בארה"ב

כמעט 9 מכל 10 בתי ספר נאבקים להעסיק מחנכים מוסמכים.

86% מהמחוזות  בארה"ב התקשו למלא את המשרות הפתוחות שלהם לשנת הלימודים 2023-24.

תחומי דעת , מדע ושפה זרה הם הסבירים ביותר שלא ימלאו את שורותיהם , ובאזורי עוני המספרים אפילו גרועים יותר.

אחוז מכריע מהמורים בארה"ב אומרים שהם לחוצים (77%) ומוצפים (68%) לעיתים קרובות או לעיתים קרובות ביותר. לעומת זאת, רק 56% אומרים שהעבודה שלהם בדרך כלל מספקת, בעוד ש-53% מוצאים אותה מהנה רוב הזמן. מורים באופן כללי הם אנשים עם נתינה ואכפתיות גבוהה, והם מוכנים לעשות הרבה למען התלמידים שלהם. אבל רמות השחיקה האלה פשוט אינן בנות קיימא בטווח הארוך.

מקור:

ממצאים בארה"ב מתוך סקר Voices From the Classroom 2024 מצביעות על ירידה משמעותית במוטיבציה של המורים משנת 2022, מה שמדגיש את האתגרים המתמשכים של מקצוע שנפגע במהלך המגיפה. כיום, 77% מהמורים בארה"ב אומרים שהם צפויים להישאר במקצוע, ירידה של תשע נקודות אחוז משנת 2022. בנוסף, אחוז המורים שדיווחו כי "סביר מאוד" להישאר ירד עוד יותר: מ-56% ב-2022 ל-2022 44% בשנת 2024.

כאשר 70% מהמורים בארה"ב דיווחו שתלמידיהם נמצאים בפיגור אקדמי בהשוואה לקדם המגיפה, סביבת החינוך שלאחר המגפה מתחננת לקריאה לכיתות מודרניות שיהיו קשובות לנושאים המשפיעים על מחנכים ותלמידים כאחד.
"מקצועות אחרים השתנו והתחדשו, אז למה לא שלנו?" שאלה ג'נל פוקנר, מורה לביולוגיה בתיכון מבוסטון, MA. "העולם משתנה ומערכת החינוך שלנו זקוקה נואשות להתפתח גם כן. מורים כמוני זקוקים למבנים ומשאבים חדשים וחדשניים המשקפים את הכיתות והתלמידים של היום".
לאור האתגרים, תוצאות הסקר חושפות גם את הכייונים שמציעים ה מורים: הם מספרים לעורכי הסקר את השינויים שהם רוצים לראות בבתי הספר ובכיתותיהם. הם קוראים ביחד מקצוע שיתופי ודינמי יותר, כזה שמציע להם את המשאבים, הזדמנויות הלמידה ומסלולי המנהיגות החיוניים להצלחתם המקצועית ולהצלחת תלמידיהם. מורים מזהים מספר תחומים קריטיים לתמיכה:

  • רוב המורים היו רוצים להשקיע יותר מזמנם עבודתם בשיתוף פעולה עם מורים אחרים (63%), הוראה בכיתה (57%), ואוצרות (curation ) ויצירת חומרי הדרכה להשלמת תכנית הלימודים (54%).
  • רוב המורים מצדדים בתוקף או במקצת (25%) או פתוחים לרעיון (29%) להגדיל מעט את גודל הכיתות של מורים ותיקים על מנת להקטין משמעותית את כיתות המורים בשנה א' שלהם .
  • רוב המורים מצדדים בתוקף או במקצת (50%) או פתוחים לרעיון (31%) של הוראה במודל של הוראה משותפת בכיתה או בצוות שבו גודל הכיתה אמנם גדל אך איש צוות אחר ונוסף מלמד או תומך.
  • כמעט כל המורים מעוניינים גם לבחון מודלים של תגמול מובחן, כגון משכורות גבוהות יותר עבור הוספת תלמידים נוספים לכיתותיהם.
    מורים גם רוצים יותר הזדמנויות ללמוד על שיטות הוראה מגובות מחקר וטכנולוגיות מתפתחות בכיתה, כאשר כמעט שני שלישים מהמורים מדווחים שהם רוצים הכשרה נוספת על מינוף טכנולוגיה של בינה מלאכותית בכיתה.

מקור

New Survey Reveals a Teaching Profession in Crisis, as Outlook Remains at an All-Time Low

· · · · · · ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *