שילוב בינה מלאכותית AI באוניברסיטאות בארץ ובעולם:  כיוונים חדשניים ומועילים, 2024

481

עם התחלת שנת הלימודים האקדמית החדשה, יותר ויותר מוסדות אקדמיים מתחילים לאמץ טכנולוגיות חדשות ומתקדמות שבראשן, כמובן, Generative AI, בינה מלאכותית יוצרת. אם בעבר נחשבה הבינה המלאכותית לכלי עזר, כיום היא הופכת למרכיב קצת יותר משמעותי בתהליכי ההוראה והלמידה באקדמיה אבל עדיין לא קריטי . האתגר המרכזי ימשיך להיות ההערכה של עבודות הסטודנטים ע"י המרצים , סוגיה לא פשוטה.

תוכן העניינים

מיזם "המרצה הווירטואלית" באוניברסיטת תל אביב יורחב לעשרות קורסים

אוניברסיטת בר אילן : "עוזר הוראה אישי" מבוסס ChatGPT

המכון הטכנולוגי חולון : חדש בפקולטה לטכנולוגיות למידה! Buddy AI

אוניברסיטאות בארה"ב : ספרי לימוד משולבי  AI

 נספחים

הסקירה המלאה

אוניברסיטת תל אביב

מיזם "המרצה הווירטואלית" באוניברסיטת תל אביב יורחב לעשרות קורסים

לרגל פתיחת שנת הלימודים האקדמית, הודיעה אוניברסיטת תל אביב על הרחבת הפיילוט "המרצה הווירטואלית" לעשרות רבות של קורסים נוספים, במגוון רחב של תחומי דעת.

באוניברסיטת תל אביב הסבירו כי "המרצה הווירטואלית" היא מערכת AI שמסייעת לסטודנטים ולסטודנטיות בלימוד עצמי, מחוץ לכיתת הלימוד. המערכת מאפשרת להם לנהל דו שיח של שאלות ותשובות עם "המרצה הווירטואלית" תוך כדי צריכה של חומרי הקורס (כמו צפייה בהרצאה מוקלטת, או קריאת סיכומי הרצאות) בזמנם החופשי.

. באוניברסיטה מדגישים כי המטרה של הפיילוט היא לשפר את חווית הלמידה של הסטודנטים ולהתאים את שיטות ההוראה לצרכים המשתנים ולכלים הטכנולוגיים של המאה ה-21. בנוסף, הכלי החדש יסייע גם לחיילות וחיילי מילואים שמפסידים שיעורים רבים.

כמו כן, באוניברסיטת תל אביב מסבירים כי במסגרת מדיניות האוניברסיטה לשדרוג שיטות ההוראה, מזה מספר שנים שרוב השיעורים בקמפוס מוקלטים לטובת הסטודנטים. המיזם החדש הוא צעד נוסף בכיוון זה.

המיזם עצמו החל כפיילוט בסמסטר ב' בשנה החולפת וכלל בשלב הראשון כמאה סטודנטים שלמדו לתואר ראשון במסגרת התוכנית "מדעים דיגיטליים להייטק" בפקולטה להנדסה.

לצורך יישום הפיילוט, האוניברסיטה פיתחה תכנה ייעודית שמאפשרת למערכות AI להזין את ההקלטות של הקורס ולפתח מנגנון של "מרצה וירטואלית" שמשיבה לשאלות הסטודנטים באמצעות בינה מלאכותית. התוכנה עובדת כך – הסטודנטים יכולים לשאול שאלות בנושאים שקשורים לקורס הנלמד, ומערכת הבינה המלאכותית יודעת לענות ולאתר מידית את ההתייחסות של המרצה לנושא ואף להפנות את הסטודנט לתזמון המדויק בהקלטה.

מדובר ביוזמה בהובלתם של רקטור האוניברסיטה, פרופ' מרק שטייף (שבהתמחותו הוא פרופ' להנדסת חשמל) ודיקנית הפקולטה למדעים מדויקים, פרופ' טובה מילוא (פרופ' למדעי המחשב).

מקור

אוניברסיטת בר אילן

"עוזר הוראה אישי" מבוסס ChatGPT

לראשונה, כלי AI חדשני יושק באוניברסיטת בר-אילן: "עוזר הוראה אישי" המבוסס על מודל השפה הטבעית של ChatGPT, שאומן בעזרת חשיפה לתכני הלימוד השונים, מהרצאות זום מתומללות ומצגות ועד למקורות ביבליוגרפיים.

הכלי החדש יוכל לנהל דיאלוג עם הסטודנט בסגנון שבו הוא מתבטא, להשיב לשאלות הסטודנט, לדון בסוגיות אקדמיות, לספק מענה לכל שאלה שעולה על תוכן הקורס, להציע שאלות תרגול כהכנה למבחן, וזה נגיש בכל שעות היממה ובעברית.

הפיילוט יחל כבר בשנת הלימודים הקרובה עם קבוצה מובחרת של קורסים ממגוון תחומי לימוד, כמו מדעי המוח, פיזיקה, כלכלה, חינוך, מדעי הרוח ומשפטים. הוא יורחב לקורסים ולתחומי לימוד נוספים תוך כדי משוב על אפקטיביות הכלי מהסטודנטים ומהמרצים.

משינון חומר ליצירתיות, חשיבה וניתוח

עוזר ההוראה מבוסס AI פותח על ידי פרופ' יניב פוקס מהפקולטה למדעי הרוח, בסיוע של ד"ר ליהיא תלם מאגף ההוראה והלמידה. לדברי פוקס, "שילוב בינה מלאכותית בתואר מכשיר טוב יותר את הסטודנטים שלנו לשוק התעסוקה המתפתח. הנגשה של תכנים באמצעות בינה מלאכותית מאפשרת להעביר בצורה ברורה ואישית חומר לימודי מורכב. זה נכון גם לפיזיקה קוונטית וגם להיסטוריה של ימי הביניים".

הסיוע שהסטודנטים והמרצים מקבלים מהבינה המלאכותית מפתחת כלים נוספים – כאלה שדורשים חשיבה וניתוח אנושי: "הכלי שפותח מעודד את המרצים והסטודנטים שלנו להתבסס יותר על חשיבה וניתוח התכנים, יצירתיות ומגוון מיומנויות חדש בהוראה ובתהליך הלמידה. זו הכנה טובה יותר לשוק העבודה".

"אוניברסיטת בר-אילן ממנפת את הכלים האלו כדי לעשות קפיצת מדרגה", פוקס מספר. "הסטודנטים פוגשים אותם במהלך הלימודים, זה הופך את המוכנות שלהם לשוק העבודה להרבה יותר משמעותית".

מקור וקרדיט

צפו בהסבר של פרופ' יניב פוקס.

  המכון הטכנולוגי  חולון , HIT

חדש בפקולטה לטכנולוגיות למידה! Buddy AI


מערכת מבוססת על בינה מלאכותית המלווה את הסטודנטים בצעדיהם הראשונים בלימודים.
אנחנו גאים להשיק את Buddy AI המסייעת לסטודנטיות.ם בשאלות המענינות אותם כדוגמת המלצות לרכישת מחשב מתאים ללימודים, מידע על שכר לימוד ואפשרויות מימון, פרטים על הקלות והתאמות למשרתי מילואים ועוד המון מידע חשוב!
היתרון הגדול? המערכת עונה בשפה טבעית ופשוטה, בדיוק כמו שיחה עם חבר מומחה ללימודים בפקולטה לטכנולוגיות למידה. 

קישור

ארה"ב

ספרי לימוד משולבי  AI

אוניברסיטת קולורדו בולדר: ספרי לימוד מתעוררים לחיים עם כלי AI חדש ואינטראקטיבי. "באמצעות אייפד בלבד,  סטודנטים  בכל קורס  או כיתה  יכלו בקרוב לדמיין מחדש את הדיאגרמות הרגילות בכל ספר לימוד בפיזיקה – ולהפוך את התמונות הסטטיות הללו לסימולציות תלת-ממד שרצות, מדלגות או מסתובבות על פני הדף. ספרי הלימוד החדשים והחיים הללו הם פרי מוחו  ופיתוח של צוות של מדעני מחשב בראשות  פרופסור ריו סוזוקי ב-CU Boulder."

 למאמר המלא באנגלית

ראו גם : Successful AI Examples in Higher Education That Can Inspire Our Future

לקריאה נוספת בנושאי הסקירה , כולל מחקרים :

How are AI assistants changing higher education?

Gila Gutenberg 

בינה מלאכותית יוצרת – השלכותיה על מערכת ההשכלה הגבוהה

ג'יימס ג'נון ושון יוז (2024). שילוב בינה מלאכותית במוסדות להשכלה הגבוהה: אסטרטגיות מפתח. פרויקט מינרווה, מרכז אדמונד דה רוטשילד לחיבור השכלה גבוהה ותעסוקה

  • יישומי ה-AI עלולים להפוך את האינטראקציות בין צוות האוניברסיטה לסטודנטים לגנריות ונטולות מאפיינים אישיים, שהינם משמעותיים ואף קריטיים להצלחת הסטודנט
  • התוכנות לגילוי בינה מלאכותית שנועדות לזהות פלגיאטים והונאות אינן אמינות
  • לכן, על אנשי החינוך להגדיר מה פירושה של יושרה אקדמית בסביבה עתירת יישומי בינה מלאכותית יוצרת
  • מיומנויות עמידות מתמקדות פחות ב"מה לחשוב" ויותר ב"איך לחשוב": חשיבה ביקורתית, פתרון בעיות, תקשורת, אינטליגנציה רגשית ושיתוף פעולה
  • מיומנויות עמידות ניתנות להעברה ולהסתגלות והן חסינות יותר בפני התקדמות הבינה המלאכותית
  • כלי בינה מלאכותית יכולים לסייע לסטודנטים לתרגל מיומנויות עמידות כחשיבה ביקורתית, למשל דרך פעילות "ציד סתירות בינה מלאכותית" שבה הסטודנטים מחפשים סתירות או כשלים לוגיים בתוכן שנוצר בעזרת בינה מלאכותית
  • המרצה יכול להורות לבינה מלאכותית ליצור מושגים מדעיים, אירועים היסטוריים או תיאוריות ספרותיות שנשמעים אמיתיים אך אינם כאלה, ואז לבקש מהסטודנטים לבדוק את ה"עובדות" ולהפריכן.
  • מומחים רבים התייחסו לפיתוחים טכנולוגיים אלה  ולהשלכותיהם בתחום החינוך, אבל רובם התמקדו בדאגה ליושרה אקדמית ובשאלה האם יש לאסור את השימוש בבינה מלאכותית יוצרת או לפקח עליו כדי למנוע פלגיאטים והונאות. אנו סבורים שהשימוש בבינה מלאכותית יוצרת ושילובה בחיים האקדמיים הם בבחינת הכרח, ולכן ממליצים לאוניברסיטאות לאמץ גישה שונה. כבר עתה סטודנטים רבים מאוד משתמשים ביישומים אלה. בסקר שנערך באחרונה בקרב סטודנטים בארה"ב, דיווחו 74% מתוכם כי ייתכן שישתמשו ביישומי בינה מלאכותית בעתיד, גם אם המוסד האקדמי שבו הם לומדים יאסור על כך.

  למאמר המלא בפורטל מס"ע

How Universities Can Use AI Chatbots to Connect with Students …

The impact of generative AI on higher education learning 

נספחים

כלי עזר מבוססי AI לסטודנטים לתואר שני ושלישי

AI Research Tools

AI tools for research can help you to discover new sources for your literature review or research assignment.

Link

 כלי עזר מבוססי AI   לחוקרים באקדמיה ( באדיבות מערך הספריות באוניברסיטת בר אילן )

שילוב צ'אט מבוסס AI כמורה בשיעור תכנות לסטודנטים לתואר ראשון במדעי המחשב

אלומה אפל

ד"ר מיטל אמזלג

 למחקר

מחקר חדש: 70% מהסטודנטים בישראל משתמשים בבינה מלאכותית לצורך לימודיהם

סקר חדש של פרופ' גילה קורץ וד"ר מיטל אמזלג מהפקולטה לטכנולוגיות למידה ב-HIT, המכון הטכנולוגי חולון, מצא כי 70% מהסטודנטים משתמשים בבינה מלאכותית במהלך הלמידה, כאשר במקום הראשון נמצא ChatGPT ובפער גדול. אז האם התועלת של כלי ה-AI עולה על הנזק או להפך? ומה אפשר לעשות במקרה של עבודות שלמות שהצ'אטבוט כתב והוגשו למרצה?

למחקר

אוניברסיטת בר אילן מאשרת לסטודנטים להיעזר בבינה מלאכותית – ואלה חוקי המשחק

הבינה המלאכותית מקבלת מקום גם באקדמיה:  אחרי תלונות של מרצים על תופעת העתקות של סטודנטים שהגישו עבודות שהוכנו בבינה מלאכותית, הבינה אוניברסיטת בר אילן כי אם אי אפשר להילחם בהם, אין מנוס מלהצטרף אליהם. מסמך הנחיות חדש שהופץ לסטודנטים השבוע, מאשר לראשונה לסטודנטים להיעזר בבינה מלאכותית, תחת הקפדה על כללים.

במסמך החדש נכתב כי השילוב המהיר של כלי בינה מלאכותית יוצרת בהשכלה הגבוהה משנה את טיבה של העבודה הסטודנטיאלית ומשפיע על סוגיות של יושרה אקדמית והתנהלות תקינה. "יש צורך דחוף לחדד את הנהלים החלים על השימוש בכלי בינה מלאכותית בכתיבה והגשה של עבודות, בחינות בית ושאר מטלות אקדמיות", נכתב במסמך.

באוניברסיטה הוסיפו כי ישנה חשיבות בהכשרת סטודנטים בכלי בינה מלאכותית והכרת הערך הגלום בה בשוק העבודה העכשווי העתידי, ולפיכך "אין בכוונתה של האוניברסיטה לאסור את השימוש בכלים אלו אלא להתוות את מאפייניו של השימוש הנאות בהם".

האוניברסיטה החליטה להותיר בידי המרצה את שיקול הדעת המלא לגבי התרת השימוש בכלי בינה מלאכותית והגבלתו לפי ראות עיניו. במידה שהמרצה לא הורה מפורשות לסטודנטים שהשימוש בכלי בינה מלאכותית יוצרת אסור בקורס האמור, יותר לסטודנטים להשתמש ב-AI, תוך הצהרה על כך ופירוט מה הייתה תרומת כלי הבינה המלאכותית הספציפית לתוצר הסופי. את טופס ההצהרה יצרפו הסטודנטים באופן דיגיטלי או בעותק קשיח למטלה האקדמית המוגשת.

מקור וקרדיט : ד"ר איתי גל

לאתר " ידע וסקרנות דיגיטלית" יש מעתה גם קבוצת פייסבוק , נשמח אם תצטרפו כחברים

קישור

· ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *