בסקירה :
חלק א': סרטון וידאו המדגים את מודל הבינה המלאכותית החדש של גוגל שמתאים לפדגוגיה.
חלק ב' : מאמר הסבר שנכתב ע"י Gila Gutenberg
חלק א'
בסרטון היום אציג את מודל הבינה המלאכותית החדש של גוגל שמתאים לפדגוגיה. הוא מדהים ממש ומתאים לאנשי הוראה.
חלק ב'
כשבינה מלאכותית לומדת ללמד: LearnLM מבית גוגל
מאת: Gila Gutenberg
ב-19 בדצמבר 2024, בין שטף ההכרזות של OpenAI וגוגל על מודלים חדשים, הושק בשקט יחסי LearnLM – מודל שייחודו טמון בגישה שונה ל-fine-tuning, המתמקדת בהטמעת עקרונות מדע הלמידה לעומק המודל.
כיצד באים עקרונות אלו לידי ביטוי: כשמורה להיסטוריה מלמד על המגפה השחורה, LearnLM לא רק מציג עובדות. הוא מפרק את הנושא לרבדים (הקשר כלכלי-חברתי, התפשטות המגפה, השפעות חברתיות), מעודד השוואה עם מגפות אחרות בהיסטוריה, ואפילו משלב מודלים מתמטיים להבנת קצב ההתפשטות.
בשיעור ביולוגיה על הלב, המודל מדגים את יכולותיו בצורה מרשימה נוספת. הוא בונה הבנה הדרגתית: מתחיל במבנה בסיסי, מוסיף את מושג הפעימה, ורק אז עובר למחזורי הדם. בכל שלב הוא שואל שאלות מנחות במקום לספק תשובות ישירות, מזהה טעויות נפוצות (כמו בלבול בין דם מחומצן ללא מחומצן), ומספק תיקון ממוקד.
מאחורי היכולות המרשימות הללו עומדת ארכיטקטורה ייחודית. כפי שניתן לראות בתרשים הרשמי, המודל בנוי כשכבה מעל Gemini, עם חמישה רכיבים מרכזיים: עיגון אקדמי, משוב ואבחון שגיאות, פדגוגיה, חשיבת STEM, ויצירת תרגול.
המודל מיישם חמישה עקרונות מרכזיים ממדע הלמידה: השראה ללמידה פעילה, ניהול העומס הקוגניטיבי, התאמה אישית ללומד, עידוד סקרנות, והעמקת המטא-קוגניציה. הוא מציע מספר תבניות מובנות לתרחישי למידה שונים: הכנה למבחנים, הוראת מושג, הנחיית תלמיד בפעילות למידה, ועזרה בשיעורי בית.
בתחום העלאת החומרים, הממשק מאפשר למורים להעלות את חומרי הלימוד שלהם דרך "Upload File" או "My Drive". אולם, כאן מתגלה אחד האתגרים המשמעותיים: בניגוד למה שניתן היה לצפות, לא ברור אם המודל יכול להתמקד אך ורק בחומרים שהועלו. זוהי נקודת תורפה משמעותית למורים המעוניינים שהמודל יתבסס אך ורק על חומרי הלימוד שהם בחרו.
ועוד בהקשר זה, בעוד ש-LearnLM מציג את עצמו כמודל המותאם לתוכניות לימודים שונות, עולה שאלה מהותית לגבי היכולת שלו לעמוד בטענה זו. כל מדינה, ולעיתים כל מחוז, מפעילים תוכנית לימודים משלהם, ולכך נוספים גם תקנים בינלאומיים כמו IB או Cambridge. כרגע, אין הוכחה לכך שהמודל מסוגל להתאים את עצמו למורכבויות אלו, ואין מידע על מנגנוני עדכון שיאפשרו זאת בעתיד. נראה שהמודל מתמקד בעיקר בעקרונות פדגוגיים כלליים, שחשיבותם רבה, אך הם אינם מהווים תחליף להתאמה ספציפית לתוכניות לימודים מובנות.
ללמרות האתגרים, עצם היכולת לשלב עקרונות פדגוגיים מתקדמים בצורה עקבית מהווה צעד משמעותי קדימה בתחום ה-AI החינוכי. אף שהמודל כרגע מבוסס על Gemini 1.5 Pro, היכולות המרשימות שלו בתחום החינוכי מרמזות שאם יזכה להצלחה, שדרוג לגרסה 2.0 יהיה צעד טבעי. LearnLM מסמן נקודת מפנה חשובה – המעבר ממודלים שיודעים הכל, למודלים שיודעים ללמד.
מקור וקרדיט :